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SUBJECT: Moving and Real Estate Sales Commission Benefits as  
  Compensation 
 
 
This is in response to your request for my opinion as to whether the benefits offered by the Transportation 
Communications Union (TCU) to retiring Grand Lodge officers and staff constitute earnings which will 
increase the amount of annuity, or which will reduce or prevent payment of an annuity due to earnings 
restrictions imposed by the Railroad Retirement Act.  As discussed below, in my opinion these benefits are 
compensation which may be credited for tier II annuity component purposes through the employee’s last 
date of employment, and may be credited for tier I annuity component purposes in the year of payment.  It 
is also my opinion, however, that these payments are not earnings for purposes of the restriction on work 
for a covered railroad employer, or for purposes of assessing deductions against the tier I annuity 
component.  A copy of this memorandum has also been sent directly to the TCU. 
 
The TCU advises that it offers two relocation benefits to retiring Grand Lodge officers and staff.  The 
moving allowance benefit offers a retiree who is relocating his or her household the choice between a 
moving allowance equal to two months salary, or reimbursement of actual moving costs incurred within 
one year of leaving the TCU.  The real estate sales commission benefit offers to pay the commission 
charged to the retiree by a bona fide real estate brokerage within one year of leaving the TCU.  The TCU 
advises that any of these benefits may be paid after the employee has ended his employment relationship 
with TCU, and consequently that payment may occur in the calendar year following the year in which the 
employee retires from TCU. 
 
I. PAYMENTS ARE CREDITABLE AS TIER II RAILROAD COMPENSATION 
 
The TCU is a railway labor organization covered as an employer under the RRA.  Compensation paid by a 
covered employer is credited in accordance with section 1(h) of the RRA.  Section 1(h)(1) defines 
compensation for benefit entitlement purposes under that Act in general as: 
 

* * * any form of money remuneration paid to an individual for services rendered as an employee 
to one or more [railroad or railway labor organization] employers * * *.  A payment made by an 
employer to an individual through the employer’s payroll shall be presumed, in the absence of 
evidence to the contrary, to be compensation for service rendered by such individual as an 
employee of the employer in the period with respect to which the payment is made. * * *  

 
Section 1(f)(1) of the RRA provides that a month for which a covered employer reports compensation paid 
to an employee is counted as a month of service for purposes of the tier II annuity component years of 
service computation as specified by section 3(i) of Act.  Section 3(i)(4) further provides that compensation 
reported as earned for a calendar year may be allocated to any month in which the employee retains an 
employment relation to the employer but has been credited with less than 1/12 of the annual maximum 
creditable compensation ceiling for that year.  See also, regulations of the Board at 20 CFR 210.3.  No 
compensation may be allocated to any month after the month the employee ends his employment 
relationship with the covered employer.  See section 204.5 of the regulations (20 CFR 204.5).  
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Compensation allocated to a month is used to calculate the tier II average monthly compensation as 
specified by section 3(j).  See sections 226.60—226.63 of the Board’s regulations (20 CFR 226.60—
226.63). 
 
As a payment by a covered employer to an employee, the moving allowance and the real estate sales 
commission benefit are both presumed to be compensation within the terms of RRA section 1(h)(1) above. 
 Section 1(h)(6) of the RRA lists six exclusions from the general definition of compensation:  tips; earnings 
by certain non-resident aliens; local union lodge compensation less than $25; compensation for certain 
union delegates; payments under employer sickness and disability plans; and employer reimbursements 
for bona fide employee expenses.  See also, regulations of the Board at 20 CFR 211.2(c).  None of these 
six exclusions listed in RRA section 1(h)(6) applies to the moving allowance and sales commission benefit 
paid by the TCU. 
 
Accordingly, in my opinion the amount of moving allowance under the TCU plan, whether paid under the 
two month salary option or the reimbursement of actual expenses, and the real estate sales commission 
benefit, are compensation under section 1(h)(1) of the RRA.  Because these benefits are earned by 
reason of the employee’s employment with the TCU, the compensation is creditable to months in which 
the employee remained in an employment relationship.  When the moving allowance or sales commission 
benefit is paid in the year subsequent to the last year of employment, the payment would consequently be 
creditable to months in the prior year for which the employee remained in an employment relationship.  In 
either case, no portion of the additional compensation may be credited for tier II annuity component 
calculation purposes beyond the proportion of the annual maximum creditable compensation ceiling 
attributable to the number of months in the calendar year of the employee’s last year of service in which 
he remained in an employment relation to the TCU. 

 
II. PAYMENTS ARE CREDITABLE AS NON-RAILROAD TIER I COMPENSATION 

 
The foregoing conclusion may result in compensation by reason of the moving or sales commission 
benefit which may not be credited because the employee has already reached the maximum 
compensation limit for the months employed in the last year of employment.  In that case, I note that RRA 
section 1(h)(8) provides: 
 

(8)  Notwithstanding any other provision of this Act, for the purposes of sections 3(a)(1), 4(a)(1), 
and 4(f)(1) [pertaining to calculation of the tier I annuity component], the term “compensation” 
includes any payment from any source to an employee or employee representative if such 
payment is subject to tax under section 3201 or 3211 of the Internal Revenue Code [imposing the 
tier I taxes upon railroad employees and employers] * * * 

 
The general definition of compensation paralleling RRA sections 1(h)(1) and 1(h)(6) above is found at 
section 3231(e)(1) of the Railroad Retirement Tax Act (RRTA) (26 U.S.C. § 3231(e)(1)).  Beginning with 
paragraph 3231(e)(4) the RRTA then lists exclusions from taxable compensation which are not listed by 
RRA section 1(h)(6).   In particular, paragraph 3231(e)(5) of the RRTA provides: 
 

(5) The term “compensation” shall not include any benefit provided to or on behalf of an employee 
if at the time such benefit is provided it is reasonable to believe that the employee will be able to 
exclude such benefit from income under section 74(c), 108(f)(4), 117, or 132. 

 
-4- 

 
Among the Internal Revenue Code (IRC) provisions listed by RRTA section 3231(e)(5), IRC § 132 
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excludes from gross income an employer fringe benefit which pays or reimburses qualified employee 
moving expenses.  See IRC § 132(a)(6), (26 U.S.C. §132(a)(6)).  Section 132(g) defines a qualified 
moving expense for purposes of 132(a) by reference to IRC section 217 as an expense for moving 
household goods to a new residence in connection with the commencement of work.  See 26 U.S.C 
132(g), citing 26 U.S.C. § 217. 
 
According to the information furnished, the TCU moving allowance (whether paid as two months salary or 
as based on expenses incurred) and the real estate sales commission benefit are paid only to retiring 
staff.  While a determination of taxability of a particular payment under the RRTA must be made by the 
Internal Revenue Service rather than by the Board, it appears that since neither benefit is paid “in 
connection with commencement of work”, neither the moving allowance nor the sales commission benefit 
may be excluded from “compensation” subject to the RRTA by section 3231(e)(5).  Moreover, no other 
exclusion from compensation under the RRTA appears to apply to these payments. 
 
It is therefore my opinion that pursuant to section 1(h)(8) of the RRA, the TCU moving allowance and the 
real estate sales commission are creditable as compensation for tier I annuity component purposes up to 
the maximum benefit base for the year in which payment is made, without regard to whether the employee 
remained in an employment relation to the TCU for any month within that year. 
 
III. PAYMENTS ARE NOT EARNINGS FOR WORK RESTRICTION PURPOSES 
 
Section 2(e)(1) of the RRA requires that an employee must cease to render compensated service to a 
covered employer in order to receive an annuity under the Act.  Section 2(e)(3) further requires that once 
an annuity is awarded, no annuity may be paid for any month in which the employee renders compensated 
service to an employer.  Because the payments may be credited only to a month for which the employee 
is in an employment relation to the TCU, payment of these benefits after the month of retirement will not 
constitute a return to the compensated service of the TCU which would render the annuity not payable 
under sections 2(e)(1) and 2(e)(3) of the RRA. 
 
As noted earlier, sections 3(a) and 4(a) of the RRA specify the calculation of the tier I annuity component 
of employee and spouse annuities.  Those sections in turn provide that the tier I component shall be 
calculated as the amount of social security benefit the employee or spouse would have been entitled to 
receive if all railroad earnings were covered as wages under the Social Security Act.  Consistent with the 
general principal that the tier I annuity component is calculated as if it were a social security benefit, 
sections 2(f)(1) and 2(f)(2) of the RRA further require that the tier I components “shall be subject to 
deductions on account of work pursuant to the provisions of section 203 of the Social Security Act in the 
same manner as if such portion of such annuity were a monthly insurance benefit under that Act”.  If 
payment of the moving allowance and the real estate sales commission result in compensation creditable 
as wages for use in the tier I component calculation, then the last question regarding the TCU moving and 
real estate commission benefits is therefore whether these wages subject the tier I component to 
deductions on account of work pursuant to section 2(f) of the RRA and section 203 of the Social Security 
Act. 
 
I have previously recognized that income reported as earnings, but not received for services performed in 
a trade or business, will not constitute earnings when applying the earnings restriction provisions of the 
RRA.  See Legal Opinions L-2000-35 (holding income from sale of inventory at close of business to be 
sale of assets rather than earnings), and L-2006-05 (holding income which is solely a return on investment 
without performing services does not incur a deduction in a disability annuity).  Moreover, regulations of 
the Social Security Administration apply a similar rule when determining whether a beneficiary under the 
Social Security Act is subject to the earnings restriction imposed by section 203.  See 20 CFR 404.429(d), 



Legal Opinion L-2006-19 
September 12, 2006 

U.S. Railroad Retirement Board    
844 North Rush Street  
Chicago Illinois, 60611-2092  
  

 

Phone: (312) 751-7139 
TTY: (312) 751-4701 
Web: http://www.rrb.gov  

 
establishing a presumption that wages reported as paid to an employee are for services rendered in the 
year of payment, subject to satisfactory evidence that payment is for services rendered in another taxable 
year. 
 
The evidence provided by the TCU is that moving allowance and sales commission benefits are paid to 
retiring staff.  These payments are clearly attributable to the services of the employee for TCU prior to 
retirement, even if paid in a subsequent calendar year.  Accordingly, in my opinion a moving allowance or 
sales commission benefit received by a TCU employee after retirement is not earnings for purposes of the 
earnings restriction imposed on tier I annuity components by section 2(f) of the RRA. 
 


