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This is in response to your request for a formal legal opinion regarding whether the provision of 
the Social Security Act, which allows for an exception to the general rule that a disabled child 
beneficiary’s entitlement terminates when he/she marries, also exists for individuals entitled to a 
disabled child’s annuity under the Railroad Retirement Act (RRA).  As explained below, it is our 
opinion that such exception does not apply to an individual entitled to a survivor annuity under the 
RRA as the disabled child of a deceased railroad worker. 
 
The facts of the case brought to your attention are outlined below.  Ruth is the child of a 
deceased railroad worker and has been entitled to a disabled child’s annuity under the RRA since 
1978.  Ruth married John on July 29, 2000.  The Railroad Retirement Board (RRB) became 
aware of the marriage two years later and terminated her annuity.  Consequently, the couple’s 
monthly income was reduced by more than $900.00 and an overpayment in excess of $20,000.00 
was assessed.  A debt specialist recently waived recovery of the overpayment, finding that Ruth 
was without fault in causing the overpayment and that recovery of the overpayment would be 
contrary to the purpose of the Railroad Retirement Act.  Reportedly, John receives Supplemental 
Social Security Income, as well as a disability benefit under the Social Security Act.   
 
The statutory provision which required the termination of Ruth’s disabled child’s annuity is found 
in subparagraph (7) of subsection 5(d) of the RRA (45 U.S.C. § 231d(d)(7)), which provides that 
the entitlement of a child of a deceased employee to an annuity shall end, inter alia, on the last 
day of the month preceding the month in which he or she marries.  A similar provision is found in 
subparagraph (1)(D) of subsection 202(d) of the Social Security Act.  See 42 U.S.C. § 
402(d)(1)(D).  However, section 202(d) of the Social Security Act also includes an exception to 
the general rule that a disabled child beneficiary’s entitlement ends upon marriage.  The 
exception is found in subparagraph (5) of subsection 202(d), which provides that, in the case of a 
child who has attained the age of eighteen and who marries a person also entitled to specific 
benefits under the Social Security Act, then such child’s entitlement to benefits shall not be 
terminated by reason of such marriage.   
 
The marriage exception noted above was added to the Social Security Act in 1958.  The 
exception was not incorporated into the Railroad Retirement Act of 1937, except insofar as the 
“overall social security minimum” of section 3(e) applied.   See Legal Opinions L–58–479 and  
L–64–244.  Therefore, the introduction of the exception did not have any direct effect on the 
eligibility or entitlement of a disabled child to an annuity under the RRA.  The method of 
computation of survivor annuities was changed to a tier basis with the enactment of the RRA of 
1974.  As the overall social security minimum no longer applies to survivor annuity calculations, 
the marriage exception no longer comes into play when computing a survivor annuity under the 
RRA.  A review of the legislative history failed to reveal why Congress did not include such an 
exception in the RRA.  However, the Supreme Court has held that terminating a disabled child’s 
benefit upon the marriage of such child is unquestionably valid.  See Califano v. Jobst, 434 U.S. 
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47, 54, 54 L.Ed. 2d, 228, 235, 97 S.Ct. 95 (1977) involving the termination of a disabled child’s 
social security benefit upon her marriage to a permanently disabled individual not entitled to 
benefits under the Social Security Act.   
 
Subparagraph (7) of subsection 5(d) of the RRA specifically provides that a disabled child’s 
annuity terminates upon marriage.  No exception to this provision is found in the statute.  The 
statutory language is unequivocal in that a disabled child’s entitlement to a survivor annuity 
terminates upon marriage.  Consequently, until Congress amends the RRA to provide otherwise, 
an individual’s entitlement to a disabled child’s survivor annuity under the RRA ends on the last 
day of the month preceding the month in which he or she marries.   
 
You also inquired as to the impact of the termination of the disabled child’s annuity on the 
treatment of the case for financial interchange purposes.  As noted above, the marriage of a 
disabled child beneficiary to another disabled beneficiary is not a terminating event under the 
Social Security Act.  Accordingly, the disabled child’s marriage would not impact the treatment of 
the case under section 7(c)(2) of the Railroad Retirement Act.   
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