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This is in response to your memorandum dated December 26, 2000, wherein you asked two questions about the 
treatment of wages received in the form of a prize, award or a gratuity.  In the case at issue an employee annuitant 
received a trip to Germany from his non-railroad employer.  He received a Form 1099-Misc from his employer for 
the value of this trip.  The employee reported the value of the trip as self-employment income on his tax return.  The 
Social Security Administration reported this amount as self-employment income. 
 
Your first question is how this self-employment income should be treated for purposes of work deductions under 
section 2(f)(1) of the Railroad Retirement Act (45 U.S.C. § 231a(f)(1)).  That section provides that a portion of the 
railroad retirement annuity shall be subject to work deductions under section 203 of the Social Security Act (42 
U.S.C. § 403) in the same manner as benefits under that Act are subject to work deductions.  According to a 
memorandum of the Reconsideration Specialist dated December 4, 2000, the Social Security procedure (RS 
02505.240, number 56) provides that prizes, awards, and gratuities are not earnings for work deduction purposes 
when the prize is not part of the wage structure of the employee.  In this case, the evidence is quite clear that the 
prize was not part of the wage structure of the annuitant.   
 
Since work deductions under the Railroad Retirement Act are to be made in the same manner as they are made 
under the Social Security Act, I agree with your conclusion that the value of the prize should not be included in the 
earnings of the annuitant for work deduction purposes. 
 
Your second question concerns the treatment of the value of the prize for recomputation of the Tier 1 annuity 
component.  The Tier 1 annuity component is computed under section 3(a)(1) of the Railroad Retirement Act (45 
U.S.C.  
§ 231b(a)(1)).  That section provides that the Tier 1 annuity component is equal to the amount that would be 
payable under the Social Security Act if all of the employee’s earnings under the Railroad Retirement Act had been 
creditable under the Social Security Act.    
 
Therefore, if the Social Security Administration would use the value of the prize to compute or recompute a social 
security benefit, then the value of the prize should be used to compute or recompute a Tier 1 annuity component.  
According to the evidence currently in file, the value of the prize was reported as self-employment income by the 
annuitant on his income tax return.  The annuitant also states that he paid all relevant taxes on the value of the 
prize.  Therefore, it appears that he paid the relevant FICA tax on the value of the prize.  The value of the prize 
would then be used to compute or recompute a social security benefit, and the value of the prize should also be 
used to compute or recompute the amount of the Tier 1 annuity component. 


